TV-series

Opnames met Hedy d'Ancona en presentator Fidan Ekiz in Americain

Vrouw op Mars, 6-delige serie, BNNVara 2018

Kickboksen in de sportschool, na je werk je kinderen ophalen van de opvang, studeren en je stem uitbrengen. Allemaal ogenschijnlijk hele normale dingen in het leven van vrouwen in Nederland. Maar nog niet heel lang geleden werd er een strijd gevoerd om deze ‘normale dingen’ te mogen doen.  Vrouw op Mars zet deze verworven vrouwenrechten in historisch perspectief. Fidan Ekiz  bezoekt vrouwen en mannen die betrokken waren bij de strubbelingen, strijdpunten, memorabele en bij tijd en wijle hilarische ontwikkelingen in de vrouwenemancipatie van de twintigste eeuw in Nederland.
 
Link: https://www.bnnvara.nl/vrouwopmars/videos

Eindredactie: Annegriet Wietsma. Regie: afl 3 Vrij Vrijer Vrijst en afl 4 Het zwakke geslacht aan de macht

Opnames met presentator Erik Dijkstra in de haven van Rotterdam

De Strijd, 10-delige serie, BNNVara 2015

Arbeidersstrijd in de 20e eeuw, de Gouden Eeuw van de arbeider. Serie over de revolutie van Troelstra en het Aardappeloproer. Maar ook over de arbeider die speelt bij de fanfare, niet drinkt en aan sport doet. Over de jaren van Drees en Den Uyl, en ook over dé arbeidersomroep: de VARA. Locatiepresentatie: Erik Dijkstra. Studiopresentatie: oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet

Link: https://www.bnnvara.nl/destrijd/

Regie Annegriet Wietsma: afl 2 (De Staking), afl 8 (De Arbeidersvrouw) en afl 10 (De Nieuwe Arbeider)

Met onze Saoedische begeleider

Hoop en Wanhoop in het Midden-Oosten
4-delige serie, NTR 2018

Het is al decennialang vallen en opstaan in het Midden-Oosten. Door het verleden te belichten, hoopt de serie het Midden-Oosten dichterbij te brengen. In deze televisieserie worden vier sleutelmomenten in de geschiedenis van het Midden-Oosten worden uitgelicht: afl. 1 Europese grenzen, afl 2 Joodse grenzen, afl 3 Arabische grenzen en afl 4 Islamitische grenzen.

Link: https://www.npostart.nl/hoop-en-wanhoop-in-het-midden-oosten/VPWON_1273249

 

Regie Annegriet Wietsma: afl 2 Het ontstaan van Israël afl. 4 Saoedi-Arabië en het islamitisch fundamentalisme in 1979

Met Jean-Marc van Tol en Luc Panhuysen op het dak van het Binnenhof

De Strijd om het Binnenhof, 7-delige serie, NTR 2020

Serie over politieke leiders die een cruciale rol hebben gespeeld in de geschiedenis van onze democratie.

Wouke van Scherrenburg, die jarenlang als politiek verslaggever een vertrouwde verschijning op en rond het Binnenhof was, neemt ons mee in de levens van achtereenvolgens Jacoba van Beieren, Johan van Oldenbarnevelt, de gebroeders De Witt, Rutger Jan Schimmelpenninck, Johan Rudolph Thorbecke, Pieter Jelles Troelstra en Pim Fortuyn. Levens die getekend werden door strijd om de macht en persoonlijke tragiek.

Link: https://www.npostart.nl/de-strijd-om-het-binnenhof/VPWON_1309357

Regie Annegriet Wietsma: afl 3 De Gebroeders De Witt

Andere Tijden 2000-2019

Voor het populaire historische programma Andere Tijden met presentator Hans Goedkoop maakte ik de volgende afleveringen:

Russische Oorlogsbruiden in Nederland, febr 2016: Na de bevrijding komen duizenden Russische vrouwen, als dwangarbeidsters tewerkgesteld in nazi-Duitsland, als oorlogsbruid met hun Nederlandse partners mee naar Nederland.

Vrouwen ten strijde!, nov 2012: De eerste vrouwen in het Nederlandse leger (1944-1949) moesten zich verdedigen tegen de publieke opinie, vrouwenorganisaties en de clerus om in dienst te mogen treden.

Geweten in de oorlog, april 2012: Wie een baan had tijdens de oorlog, werkte soms direct of indirect mee aan de Jodenvervolging. Verhalen van Nederlanders die worstelden met het dilemma: wat doe je en wat laat je?

Mina en haar mannen, maart 2010: Dolle Mina staat in het geheugen gegrifd als de actiegroep bij uitstek die streed voor vrouwenrechten. Aan de wieg van Dolle Mina stonden echter 3 mannen.

Provo, politie en de buitenlandse pers, febr. 2009: Provo’s daagden in de jaren zestig voortdurend de autoriteiten uit. Cameraploegen uit de hele wereld keken toe. Nooit hadden ze zoiets meegemaakt, een provocerende en politiek geëngageerde jeugd!

Tropische Liefde, febr. 2008: Het ontroerende verhaal van een verboden liefde tussen een Papoeameisje en een Nederlandse pater in Nieuw-Guinea. Het wordt een enorm schandaal. Als ze, na een achtervolging door de bisschop in het oerwoud, ten slotte trouwen, doet het Vaticaan het echtpaar voorgoed in de ban.

De Keizerinnen, mrt 2005: ‘Met je onderdrukker ga je niet naar bed’ werd in de beginjaren ’80 de leuze van radicaal-feministische vrouwen. Vrouwenwoongroep De Keizerinnen over de emancipatie van de lesbische liefde.

De Obano-opstand, febr. 2003: Documentaire over de enige opstand van de Papoeabevolking tegen de Nederlandse overheersing en de doofpotaffaire die daarvan het gevolg is.

De Ajam-Affaire, 30 april 2002: Hoe Nederlandse opnames voor een propagandafilm in Nieuw-Guinea leiden tot de dood van 29 Papoea’s.

Kneppelfreed, nov. 2001: De ontluikende taalstrijd in het Friesland van de jaren ’50 en de eerste confrontatie met de Nederlandse overheid.

100 jaar Woningwet, dec. 2000: Krotopruiming in de Jordaan in het begin van de 20e eeuw en de rol van ‘Wibaut de machtige’ hierbij.

Andere Tijden

Andere Tijden 2020 - heden

Op dit moment is mijn volgende uitzending voor Andere Tijden in voorbereiding:

De Krottenkoning van Rotterdam, okt. 2021