[Introductie]
Oorlog, seks en liefde
Tijdens de dekolonisatieoorlog met Indonesië stuurde Nederland 135.000 militairen naar de Indonesische archipel. Na het verlies van de kolonie in 1949, keerden de manschappen huiswaarts. Zij trouwden en stichtten een gezin. Velen verzwegen dat ze al vader waren: tijdens deze koloniale oorlog tussen 1946 en1949 hebben zij duizenden kinderen verwekt. Want gedurende hun militaire verblijf in de Gordel van Smaragd onderhielden ‘onze jongens’ veelvuldig contacten met Indonesische meisjes. Niet zelden werden uit deze tijdelijke liefdes kinderen geboren.
‘Oorlogsliefdekinderen’
Nederland verloor de oorlog, Nederlands-Indië werd Indonesië. Na het vertrek van de Nederlandse militairen bleven de vrouwen en hun baby’s achter in het nieuwe Indonesië. Het grote zwijgen was begonnen, zowel aan Nederland als aan Indonesische zijde. De kinderen, met hun lichte huid heel herkenbaar, groeiden op als ‘bezetterskinderen’, kind van de vijand. Wij hebben hen ‘oorlogsliefdekinderen’ genoemd.
Website, film, boek
Samen met militair historica Stef Scagliola en producent Jean Hellwig heb ik in 2009 dit veelomvattende project opgezet. Het gehele project Oorlogsliefdekind bestaat uit drie onderdelen: de website www.oorlogsliefdekind.nl (mede gefinancierd door Vfonds), de documentaire Tuan Papa (Andere Tijden Special, 80 min, 2010) en het boek Liefde in tijden van Oorlog (uitg. Boom, 2013).
Op de website verzamelen we verhalen van oorlogsliefdekinderen, hun militaire vaders, Indonesische moeders, en Nederlandse halfbroers en -zussen. Ook faciliteert de website zoektochten. Er zijn inmiddels honderden zoektochten en tientallen persoonlijke verhalen gepost. Enkele families zijn door toedoen van Oorlogsliefdekind.nl herenigd.
In 2010 ontwikkelden we een omvangrijke crossmediale samenwerking met de publieke omroepen VPRO en NTR. Historisch radioprogramma OVT besteedde een uitzending aan Oorlogsliefdekind, de website /Geschiedenis en het digitale kanaal Geschiedenis24 wijdden er thema-uitzendingen aan, de documentaire Tuan Papa werd uitgezonden als lange Special bij het populaire historische programma Andere Tijden.
Contactdag
In 2010 organiseerden we een Contactdag. Vele van deze oorlogsliefdekinderen kennen hun vaders niet en zijn hun leven lang op zoek geweest. Is er nog familie in Nederland? Ook vaders zélf besloten -soms na zestig jaar- om op zoek te gaan naar hun verzwegen kinderen. En Nederlandse kinderen van deze vaders zijn soms (maar niet altijd) bereid om hun onbekende Indonesische halfbroer of halfzus te leren kennen, zoals de familie op deze foto.