De Deventer Mediazaak

Mijn eerste podcast en sindsdien verslingerd aan het maken ervan.

Zesdelige podcast-serie over hoe de moord op de 60-jarige Jacqueline Wittenberg, een vermogende weduwe uit Deventer, ontaardt in een mediazaak en een volksgericht. Van verslaggeving en waarheidsvinding via infotainment naar een hetze. Feit en fictie gaan een eigen leven leiden en er vallen meer slachtoffers dan alleen de vermoorde mevrouw Wittenberg.

Journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen vertellen hoe ze onderdeel werden van deze mediadynamiek.

Podcastmaker Annegriet Wietsma borduurt daarmee voort op het boek De Deventer Moordzaak; het complot ontrafeld van journalist Bas Haan uit 2009. In de podcast is een belangrijke rol weggelegd voor Michaël C. de Jong, die door de media verdacht werd gemaakt en bestempeld als ‘de klusjesman’. Hij vertelt hoe de affaire zijn leven tot op de dag van vandaag bepaalt.

Productie

De podcast De Deventer Mediazaak is gelanceerd tussen 13 maart en 3 april 2021.  In 4 maanden tijd kende de podcast al meer dan 1,3 miljoen luisterhits.

De podcast is geproduceerd door productiehuis BIND van Joram Willink en Piet-Harm Sterk.

Samen met creatief producent Joram Willink en met scriptcoach Esther van Driesum hebben we eindeloos zitten schaven en schuren aan het script om de juiste toon en melange te vinden. De podcast De Deventer Mediazaak is daar uiteindelijk het resultaat van. Ook bij het maakproces en de montage was Joram Willink nauw betrokken.

BIND film heeft tevens De Veroordeling gemaakt, de speelfilm over Netwerkjournalist Bas Haan die het moordproces en de rol van de media in deze zaak al in 2009 ontrafelde. De Veroordeling is in september 2021 in première gegaan en won maar liefst 4 Gouden Kalveren.

De Deventer Mediazaak is gemaakt onder eindredactie van het VPRO/Human onderzoeksplatform Argos/Medialogica. Eindredacteur was Harry Lensink, editor Jelle Redeker, sound design en muziek van Marc Lizier en eindmixage door Paul Gies, beiden van Klink Audio.