Podcast

Podcast De Deventer Mediazaak

Zesdelige podcast-serie over hoe de moord op een rijke 60-jarige weduwe, de Deventer moordzaak, ontaardt in een mediazaak. Van verslaggeving en waarheidsvinding via infotainment naar een hetze. Feit en fictie gaan een eigen leven leiden en er vallen meer slachtoffers dan alleen de vermoorde weduwe. Journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen vertellen hoe ze onderdeel werden van deze mediadynamiek. Podcastmaker Annegriet Wietsma borduurt daarmee voort op het boek De Deventer Moordzaak; het complot ontrafeld van journalist Bas Haan. In de podcast is een belangrijke rol weggelegd voor Michael de Jong, die door de media verdacht werd gemaakt en bestempeld als ‘de klusjesman’. Hij vertelt hoe de affaire zijn leven tot op de dag van vandaag bepaalt.

Productie

De Deventer Mediazaak is gelanceerd tussen 13 maart en 3 april 2021.  In 4 maanden tijd kende de podcast al meer dan 1,3 miljoen luisterhits. De podcast is geproduceerd door productiehuis BIND film van producenten Joram Willink en Piet-Harm Sterk. BIND film heeft tevens De Veroordeling, een speelfilm over Netwerkjournalist Bas Haan die het moordproces en de rol van de media in deze zaak al in 2009 ontrafelde. De Veroordeling is in september 2021 in première gegaan.

De Deventer Mediazaak is gemaakt onder eindredactie van het VPRO/Human onderzoeksplatform Argos/Medialogica. Eindredacteur was Harry Lensink, editor Jelle Redeker, sound design en muziek van Marc Lizier en eindmixage door Paul Gies, beiden van Klink Audio.