Sozdar – zij die haar belofte nakomt

Als twaalfjarig meisje weigerde ze uitgehuwelijkt te worden. Dertig jaar later strijdt Nuriye Kesbir nog steeds, maar nu als vooraanstaand leider van de Koerdische guerrillabeweging PKK.

Sozdar, zij die haar belofte nakomt geeft een openhartig beeld van haar achtergronden en drijfveren. Wat beweegt iemand om de voor haar uitgestippelde toekomst van huwelijk en moederschap in te ruilen voor een strijd op leven en dood? Wietsma volgde haar op een wonderbaarlijke tocht van een Nederlandse gevangenis tot in de guerrillakampen in de ruige bergen van Noord-Irak. Een film over een koppige Koerdische vrouw wier persoonlijke keuzes haar op een pad hebben gebracht waarvan geen terugkeer mogelijk is.

‘In ‘Sozdar, zij die haar belofte nakomt’, schetst Wietsma een indringend portret van Kesbir, waarbij ze haar volgt tot en met de terugkeer naar de PKK guerrillakampen in Noord-Irak. Hoewel de verleiding groot is, laat ze niet het Koerdische vraagstuk, maar de fascinerende strijdbaarheid van Kesbir de hoofdrol in haar film spelen. (VARA TV Magazine)

“Sozdar’ neemt geen stelling voor of tegen de PKK, maar geeft inzicht in de persoonlijke drijfveren van een vrouw die staat voor haar idealen.’ (Trouw)

‘In this remarkably intimate portrait, we see Nuriye Kesbir caught in a no man’s land of dueling governments and global politics that adds to her growing frustration and her need to take action.’ (Doxa International Documentary Festival, Vancouver, Canada)

‘Some would call her a radical, others call her a leader, but most of all she is a women warrior fighting for the right to exist.’ (IMDB.com)

* Top-10 Publieksfavorieten IDFA 2007

* Best Documentary Arizona Int. Film Fest. 2008

* Finalist Moondance Film Fest. USA, 2008

* Ned Film Festival, Utrecht 2008

* diverse internationale filmfestivals

* DVD 5 talen (Engels, Ned., Duits, Koerdisch, Turks), 2009

Link: https://vimeo.com/104445837

Regie, camera, geluid Annegriet Wietsma, editor Ghys Zevenbergen. 70 min., Bonanza Films in coproductie met IKON, 2007

Poster

Sozdar poster