Boeken

Boek OLK cover

Tijdens de oorlog met Indonesie stuurde Nederland 135.000 militairen naar de archipel. Na de onafhankelijkheidsoverdracht in 1949 keerden de manschappen huiswaarts. Zij trouwden en stichtten een gezin. Velen verzwegen dat ze al vader waren: onze jongens hebben daar duizenden kinderen verwekt. Liefde in tijden van oorlog gaat voor het eerst dieper in op het bestaan van deze Nederlandse ‘oorlogsliefdekinderen’. Het is een gevoelig verhaal dat het taboe onthult over seks en het leger, de onbeschermde liefde, onbedoelde zwangerschappen, het leven van moeders en ‘bezetterskinderen’ in het nieuwe Indonesië, en de zoektochten naar de vaders.

Auteurs: Annegriet Wietsma & Stef Scagliola. 355 pg's. Uitgeverij Boom, ISBN 978 94 6105 520 0. Eerste druk 2013, tweede druk 2014.

Strijd om de Straat

Straatvandalisme is in de eerste helft van de jaren tachtig een groeiend probleem. Als een van de oorzaken wordt verwezen naar het toenemende gebrek aan sociale controle in de hedendaagse samenleving. In Strijd om de Straat analyseert Wietsma hoe beleidsmakers deze problematiek het hoofd trachten te bieden met een nieuwe vorm van controle: via automatisering en camerabewaking in de openbare ruimte. Maar wat betekenen deze anonieme controlemechanismen, het moderne ‘panopticum’, voor de burger?

Strijd om de Straat; vandalisme, maatschappelijke kontrole en automatisering. Uitg. SUA, Amsterdam 1986. ISBN 90 6222 131 9

Als je leven je lief is

In Als je leven je lief is laten de auteurs zestien krakers en kraaksters aan het woord over hun idealen en politieke doelen, hun verwachtingen en angsten, hun radicaliserende levenshouding, hun visie op het gebruik van geweld bij acties, en hun dagelijks leven, met als bindende factor hun activisme in de Amsterdamse kraakbeweging.

Auteurs: Annegriet Wietsma, Fike van der Burght, Jan Vonk. Uitg. Lont, febr.1982, 184 pg’s. ISBN 90 6460 006 6

Eerst Het Eten, Dan De Huur

Bezuigen, betalingsachterstanden, schulden. Voor de minima in Nederland vormen de woonlasten een steeds grotere aanslag op hun budget. Voor de dagelijkse behoeften blijft dan nog maar een schraal bedrag over.

Een aantal mensen die zich in de jaren ‘80 tegen deze toenemende verarming verweert, kiest voor een extreme vorm van actie: het staken van een gedeelte van de huurbetaling. Daarmee treden zij in het voetspoor van huurders in de jaren dertig, die een ware golf van huurstakingen ontketenden. Eerst het eten, dan de huur gaat in op deze twee perioden van felle huurstrijd. Het boek geeft een beeld van het hoe en waarom van deze acties, van de motivatie van de huurstakers, van hun plezier en hun verdriet. Tevens biedt het een onverwachte kijk op de mogelijkheden en beperkingen van de woonlastenstrijd in relatie tot ‘moderne armoede’.

De documentaire Eerst het eten, dan de huur is van dezelfde makers in samenwerking met Erik Willems, een productie van Job Filmproducties.

Auteurs: Gerard Nijssen, Annegriet Wietsma. Uitg. NCDB/BCOP, 1989, 72 pg’s. ISBN 90 72598 03 2