Films - Annegriet Wiestma

Annegriet Wietsma

Net zo makkelijk een Teamplayer als een Einzelgänger. Maar altijd in verbinding met anderen.

Wie ben ik?

Ik ben begonnen als filmmaker en schrijver na afronding van mijn studie Sociale Pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ik duik voor kortere of langere periode in het leven van andere mensen, en breng hun verhaal zo goed mogelijk voor het voetlicht. Dat is fantastisch om te doen. Werken als documentaire regisseur is dynamisch en intensief, maar ook uitermate bevredigend. Ik heb series en documentaires gemaakt die vertoond zijn op filmfestivals, in filmhuizen en op televisie en ben mederegisseur van verschillende historische televisieseries. Het schrijven van boeken en artikelen sluit daar naadloos bij aan.

Mijn favoriete onderwerpen? Mensen en hun levens; geschiedenis; de grote stad; activisme. En als het even kan, probeer ik een shotje van een heimachine erin te moffelen. Sommigen zullen dat Freudiaans noemen, maar voor mij staat een heimachine  voor het menselijk vernuft om iets (een samenleving, een idee, een gebouw) op te bouwen; voor de noodzaak om een stevig fundament te leggen voordat je daarmee begint; en gewoon, de fascinerende schoonheid van machinale kracht en menselijke arbeid.

Daarnaast heb ik, samen met militair-historica Stef Scagliola en producent Jean Hellwig, het veelomvattende project Oorlogsliefdekind.nl opgezet. Tijdens de oorlog met Indonesië stuurde Nederland 135.000 militairen naar de archipel. Na de onafhankelijkheidsoorlog in 1949 keerden de manschappen huiswaarts. Zij trouwden en stichtten een gezin. Velen verzwegen dat ze al vader waren: onze jongens hebben tijdens de koloniale oorlog 1946-1946 duizenden kinderen verwekt. Dit project resulteerde in de website Oorlogsliefdekind.nl, de documentaire Tuan Papa, het boek Liefde in tijden van oorlog en een intensieve samenwerking met de NTR/VPRO.

In 2020 heb ik de stap genomen naar het intrigerende medium van de podcast. Dat resulteerde in 2021 in de podcast De Deventer Mediazaak, samen met producent BIND en onderzoeksplatform Argos van Human/VPRO, over de gevolgen van de mediahype voor de betrokkenen bij de Deventer Moordzaak.

In mijn werk maak ik veelvuldig gebruik van de interviewtechniek voor het vastleggen van persoonlijke verhalen middels ‘Oral History’. Ik geef workshops voor mensen die deze bijzondere vorm van interviewtechniek onder de knie willen krijgen.

Contact? Mail naar annegrietwietsma@gmail.com